גספצ'ו ספרדי

גספצ'ו ספרדי עם שמן זית צ'ילי

האף פעם לא באמת הבנתי אנשים ששותים מיץ עגבניות, זה היה נראה לי מוזר. בכלל העגבניה היא בין הירקות האחרונים שהתחלתי לאכול ובדר"כ אעדיף לאכול ירק אחר על פני עגבניה (אלא אם מדובר בעגבניות שרי שנקראות סוכריות, אותן אני ממש אוהבת). אז איך קרה שהתחלתי לשתות מיץ עגבניות? טוב האמת שזה מעליב לקרוא לגספצ'ו ספרדי מיץ עגבניות, הוא הרבה יותר ממיץ עגבניות ואם מכינים אותו כמו שפאלומה, חברתי הספרדיה, לימדה אותי הוא יוצא נפלא. איזה מזל שביליתי קצת זמן בעולם והכרתי נשים נפלאות שהכירו לי את המאכלים שלהם. אבל לפני המתכון והסיפור של הגספצ'ו ספרדי, בואו נטייל קצת (לא בספרד, בישראל).

גספצ'ו ספרדי

עמק חפר

לפעמים אנחנו חוטאים לחשוב שרק בצפון הרחוק או בדרום החם והרחוק יש מה לטייל ולראות. כשתכלס, יש כל כך הרבה מקומות יפים לבקר בהם גם קרוב לבית. אחד המקומות האלה נמצא במרחק חצי שעה מהמרכז, במועצה אזורית מנשה. מועצה אזורית מנשה נמצאת בין חדרה לואדי ערה. היא הוקמה בשנת 1950 ומתגוררים בה כ 20,000 תושבים ב 24 ישובים בעלי מאפייני התיישבות שונים: קיבוצים, מושבים, ישובים קהילתיים וכפרים ערביים. לא מזמן הוזמנתי ע"י מירב טלמור קאשי ומיכל אברמוב מהמועצה ליום סיור במועצה שלהם. סיירנו בהדרכתה של טל רז מעמותת ״מרבד ירוק״ במקומות משגעים שלא ידעתי שהם קיימים ופגשנו אנשים מיוחדים החיים במועצה. היה לנו יום גדוש ומרתק, שנתחיל?

רוח שתות – גן שמואל

רוח שתות
רוח שתות

התחלנו את יום הסיור שלנו ברוח שתות, חווה אקולוגית לגידול תותים פטל שחור ואוכמניות. פגשנו במקום את אילן שמעוני משדה יצחק אשר הקים את החווה בשנת 2010. אילן הוא דור שלישי לחקלאים והיה לו ברור שהוא ימשיך לעסוק בחקלאות ולכן החליט לגדל תותים ללא שימוש בריסוס ובחומרים רעילים. ובכן, ההתחלה לא הייתה קלה, אבל עם למידה, עקשנות והתמדה הוא הצליח לגדל תותים ללא ריסוס. היום אפשר למצוא את התותים שלו גם בחנויות טבע וברשתות בוטיק. המקום רחב ידיים ונקי מאוד, אפשר לטייל בין החלקות השונות, לקטוף ולאכול מיד או לקחת הביתה. מעבר לעובדה שאפשר לאכול פה תותים ללא ריסוס והמקום נעים ומזמין לבלות בו, היו עוד כמה סיבות שממש גרמו לי להתאהב במקום. בחווה מועסקים 6 עובדים בעלי צרכים מיוחדים המגיעים מבית אקשטין והעבודה עוזרת להם להשתלב בחברה. כמו כן, ישנן חממות מונגשות כך שגם אנשים מוגבלים בתנועה יוכלו להנות מקטיף של תותים. בנוסף, אילן דואג להכניס כמות אנשים לפי מספר התותים שישנם בחממות כך שלא יווצר מצב שאנשים מגיעים לקטיף תותים ואין להם תותים לקטוף.

פרטים טכניים:

פעילות הקטיף מתקיימת מנובמבר עד יוני, בתיאום ורכישת כרטיסים מראש, המקום פתוח כל ימות השבוע אך יש להזמין כרטיסים מראש באתר

חצר הראשונים – עין שמר

עין שמר - חצר הראשונים
עין שמר – חצר הראשונים

מגן שמואל המשכנו לכיוון הקיבוץ עין שמר. האוטובוס הצהוב של המועצה הוריד אותנו בכניסה לחצר הראשונים, שם חנה טרקטור גדול ואדום עם עגלה. למרות שאני גרה במושב כבר קרוב ל 15 שנים עדיין טרקטור עם עגלה מלהיב אותי וזורק אותי לימי ההורות הראשונים שלי ולספר האהוב על בני הבכור "הטרקטור בארגז החול". נכנסו לחצר הראשונים שם ליד בית אבן יפיפה שנבנה בשנת 1921 פגשנו את זיו חדוותי ורקפת. הם סיפרו לנו על אנשי גדוד העבודה שבנו את הבית הזה ומאוחר יותר הקימו את הקיבוץ בשנת 1927. חצר הראשונים מספקת למבקר חוויה רב חושית כדי להבין איך חיו החלוצים בקיבוץ לפני 100 שנים. בחצר תוכלו ללמוד לבנות אוהל, לכבס כמו פעם, להתלבש כמו חלוצים ואפילו להכין חלות ולאפות אותן בתנור הענק של פעם. גם תוכלו להציץ לתוך הצריפים כדי לראות איך חיו החלוצים  לפני קום המדינה. אפילו תוכלו לראות איך נראה בית התינוקות שבו גרו כל התינוקות יחדיו מיום היוולדן. בנוסף, תוכלו לבקר במוזיאון שבו דגם חדר האוכל של פעם, תראו באיזה כלים השתמשו כדי לבשל ולאכול. בעזרת הסיפורים תלמדו על הערכים של שוויון, שיתוף וערבות הדדית שהיו חשובים במיוחד לחיים בקיבוץ. בנוסף, תוכלו לצפות בסרט משעשע על חיי הילדות בקיבוץ.

ברחבי הקיבוץ

אחרי שסיימנו בחצר הראשונים, עלינו על הטרקטור האדום ויצאנו לטיול ברחבי הקיבוץ. לקחו אותנו לראות את מוזיאון הטרקטורים ואת הסדנה לשימור הטרקטורים של שועלי. משם המשכנו בהליכה רגלית קצרצרה לעבר תחנת הרכבת אלונים, שחזור של רכבת תורכית מראשית המאה הקודמת. המבקרים יכולים לנסוע על הרכבת ואח"כ לעזור לנהג הקטר להפוך את כיוון הנסיעה ולחזור לתחנה.

הטרקטור האדום
הטרקטור האדום

אפשר להזמין פעילות באתר של חצר הראשונים , מחיר ממוצע לפעילות הוא 40 שקלים למשתתף.

אמן הקליגרפיה מוחמד כלש – גלריה ארבסק

נסיעה קצרה מקיבוץ עין שמר ואנחנו נכנסים לכפר קרע. בכפר אנחנו מגיעים לגלריה אראבסק, של מוחמד כלש. מוחמד בצעירותו נסע ללמוד בתל אביב נגרות, חינוך והוראה. כאשר למד בתל אביב הוא התחבר עם היקים ולמד מהם טכניקות אירופאיות ושילב אותם עם מוטיבים מזרחיים כמו: כתב, צורות גאומטריות וסימטריות, צמחים, בעלי חיים אך לא בני אדם (גם בדת המוסלמית אוסרים על דמויות אדם). מוחמד סיפר לנו על הטכניקה שבה הוא עובד הטבעת פורניר בתוך פורניר. הוא משתמש בפורניר אגוז ופורניר תפוח אותם הוא קונה במצריים. מוחמד בנה את כל הגלריה שבה אנחנו נמצאים החל בשולחנות וכלה בתקרה המקושטת. חוץ מהטבעת פורניר מוחמד גם מתמחה בעבודות ויטראז' יפיפיות. 

מוחמד הוא אמן ידוע ועבודותיו מוצגות במוזיאונים וגלריות בארץ ובעולם.

הסטודיו פתוח לביקורי יחידים וקבוצות בתשלום סמלי ובתאום מראש. אפשר לארגן כאן סדנא לבודדים ולקבוצות. במקום נמכרים חפצי נוי מיצירותיו של האמן.

לתאום סיור בטלפון 050-5655531

משעול הציפור – קציר

משעול הציפור - קציר
משעול הציפור – קציר

משם המשכנו ליישוב קציר. היישוב קציר הצטרף רק לאחרונה למועצה אזורית מנשה והוא היישוב הגדול במועצה. את הסיור שלנו התחלנו במשעול הציפור. משעול הציפור הוא פרויקט סביבתי וקהילתי של תושבי קציר. מתנדבים מבני הישוב הנגישו את המשעול במרחב לטיול ופנאי, והפכו אותו למוקד משיכה לתושבים וגם לתיירים. המשעול נוצר בידי הקהילה ולמען הקהילה ובתור שכזה תושבים רבים לקחו חלק מזמנם ומניסיונם לפתח את המשעול. הם ניקו, סידרו, פרצו שבילים, הקימו פינות ישיבה, הוסיפו פיסול סביבתי והכינו שלטי הכוונה. התוצאה מקסימה ממש, נותר שביל יפה, עם הכוונה ושילוט ופינות מרגוע ומנוחה. הם אפילו הכשירו מערה גדולה והפכו אותה למקום נעים להתכנסות של משפחות וקבוצות. גם אנחנו נהנו ממנה וישבנו לאכול בה את ארוחת הצהריים שלנו. בנוסף, הוסיפו במשעול משחק אינטרקטיבי שמשחקים בו בעזרת מכשיר הטלפון הנייד. במהלך המשחק תתבקשו לזהות תחנות בעזרת רמזים וכך להגיע אל התחנות הבאות. 

במשעול הציפור מונצח דור אלקיים ז"ל, בן הישוב שנהרג בתאונת דרכים. אתר ההנצחה נבנה על ידי משפחת אלקיים בסיוע האגודה השיתופית קציר. האתר כולל חצר התכנסות בשבט צופי אלומות בכניסה למשעול, ואת מצפה דור בו רחבה מרשימה.

וגם משהו קטן לנפש

יוגה

במהלך היום המרתק שחווינו היו לנו גם שתי הפסקות מרעננות לגוף ולנפש. בקיבוץ עין שמר חווינו שיעור יוגה קצר בסטודיו ליוגה של הני. הסטודיו היפיפה של הני שוכן בחדר האוכל הישן של הילדים בקיבוץ וכל יום נערכים בו שיעורי יוגה שונים. אנחנו זכינו לטעימה של שיעור יוגה שהעבירו לנו הני ויותם אגם. השיעור לווה במוסיקה המיוחדת שיותם אגם יוצר בעצמו. השיעור הזכיר לי כמה הגוף שלי מתגעגע לתרגול היוגה שעשיתי לפני הקורונה.

שיעור יוגה בעין שמר
שיעור יוגה בעין שמר- צילמה: איריס סביניק קראסו

פרטים נוספים על הסטודיו והשיעורים אפשר למצוא בלינק

מנדלות

לקראת סיומו של היום הגענו לביתה של טלי גאון, כבר מגדר ביתה אפשר להבין לאיפה הגענו. טלי היא אמנית, משוררת, יוצרת, מרפאה בעיסוק וגם פעילה חברתית. היא ממקימי בית הספר היהודי – ערבי "גשר על הואדי" שחוגג 16 שנים להיווסדו. טלי מאמינה בחיזוק הקשר עם שכניה הערבים דרך נקודות חיבור כמו מוסיקה ואמנות. אצל טלי בסטודיו התנסנו בסדנת מנדלות קצרה ומהנה שבה כל אחת תרמה את תרומתה ובסוף התהליך יצאה כל אחת עם מנדלה יפה לקחת הביתה. טלי מארחת בביתה קבוצות לסדנאות מנדלה.

לפרטים נוספים על הסדנאות ואפשרויות האירוח  050-2616877

אז איך התאהבתי בגספצ'ו?

בשלושת השנים שבהן חיינו בצ'ילה הכרתי א.נשים מהרבה מדינות, בעיקר לטיניות. פעמיים בשנה היינו נפגשים כולנו לארוע שבו היתה לנו הזדמנות להכיר בצורה טובה יותר את המדינות מהן הגענו. כל מדינה היתה מכינה דוכן ובה הגישה מהמאכלים הלאומיים שלה, חלק מהמדינות הביאו גם להקות של מוסיקה וריקודים. הארוע הזה שהתקיים פעמיים בשנה היה מהארועים המהנים ביותר שחוויתי בתור אשת נספח. תכלס הדרך הכי טובה להכיר מישהו זה דרך האוכל והמוסיקה. ברור שגם הרבה אלכוהול נשפך בארועים האלה, שבסופם יצאנו שבעים ומבושמים. בדוכן של הספרדים הכרתי את הגספצ'ו הספרדי , זה היה בין הדברים הבודדים שיכולתי לטעום (מי שמכיר את האוכל הספרדי יודע שהוא מורכב מהרבה מנות של חיה אחת שאני לא נוהגת לאכול). האמת ,שבהתחלה לקחתי את הכוס די בחשש כי כמו שכבר סיפרתי לכם, לא הבנתי את הקטע של מיץ עגבניות. אבל אחרי השלוק הראשון התמכרתי ולא יכולתי שלא לשתות מהגספצ'ו בכל ארוע שהיה. את המתכון לגספצ'ו ספרדי קיבלתי מחברתי פאלומה, אישה שמחה ונהדרת בעלת נוכחות שהכניסה הרבה שמחה למפגשים שהיו לנו.

בדוכן של הספרדים
בדוכן של הספרדים, אפשר לראות את קנקני הגספצ׳ו הספרדי
בדוכן הישראלי שלנו עם נויה
בדוכן הישראלי שלנו

גספצ'ו ספרדי

1 קילו עגבניות מסוגים שונים (לא חייבים אבל מוסיף לטעם)

½ פלפל אדום

1 פלפל ירוק חריף

שן שום

פרוסת לחם ללא הקשה שהושרתה במים ונסחטה

כפית מלח

כף חומץ שרי (או חומץ אחר)

½ כוס שמן זית

½ ליטר מים (או יותר, תלוי ברמת הסמיכות שאוהבים)

"<yoastmark

אופן ההכנה:

  1. להכניס את כל המרכיבים לתוך הבלנדר (בלי שמן הזית) ולטחון היטב
  2. לסנן את הגספצ'ו  לתוך קערה גדולה
  3. להוסיף את שמן הזית ולערבב היטב
  4. להעביר לכלי הגשה
  5. לקרר היטב (לפחות 4 שעות) לפני ששותים
  6. אפשר לקשט בעירית קצוצה או מקלות מלפפונים
  7. מומלץ לזלף עוד שמן זית מעל (אני אוהבת את שמן הזית המתובל בצ'ילי של ריש לקיש)

    מחפשים עוד מתכונים מספרד? נסו את:

    צ׳ורוס

    עוגת שקדים

    סדנאות בישול דרום אמריקאי

    עשיתי לכם חשק ללמוד עוד על המטבח הדרום אמריקאי? אני מזמינה אתכם להצטרף לאחת מהסדנאות שלי, כל הפרטים פה

    לא רוצים לפספס מתכון חדש? הרשמו עכשיו לקבלת המתכון ישירות למייל שלכם

Comments

comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא רוצים לפספס מתכון חדש? הרשמו עכשיו לקבלת המתכון ישירות למייל שלכם

לוגו

רוצים לקבל את המתכון הבא ישירות למייל שלכם?

× אשמח לשמוע ממך בוואטסאפ