סביצ'ה מקסיקני

סביצ'ה מקסיקני

תמיד חשבתי שלאכול דגים זה הרבה יותר בריא מלאכול בשר או עוף. שתנאי המחייה של הדגים הרבה יותר טובים משל בעלי החיים האחרים, אז חשבתי! השבוע ביקרתי בעין גב, עוד סיור מרתק שארגנה חברתי, אילה נוי מאיר מריש לקיש. הלכתי לשמוע ולהכיר דייגים אחרים, ליתר דיוק דייג אחד, מנחם לב, יחד עם מנחם היו גם לימור אברבוך מחי בריא, שרון בר גיל, נטורופטית והרבליסטית, דר' אורן סונין ממשרד החקלאות ואילת עזרא מחברת אושנגל. יחדיו הם שיקפו את תמונת המצב של מצב הדגים כיום בארץ. בסוף הפוסט מחכה לכם מתכון משגע של סביצ'ה מקסיקני הניתן להכין אותו עם דג אמנון.

החוף של עין גב
החוף של עין גב

מנחם לב, מאחרוני הדייגים בכנרת

מנחם מקיבוץ עין גב וספינתו הם הדייגים האחרונים שנותרו בכנרת, הוא מספר באהבה רבה על השיטה שבה הוא דג את הדגים שבכנרת, שיטה הנקראת דיג בהקפה. הוא יוצא לכנרת עם שתי ספינות: ספינה אחת עם רשת הדייגים והספינה השניה שבה יש קרח ובה שומרים רק את הדגים המתאימים למאכל. הניקוי הראשוני גם הוא נעשה על הספינה וחשוב מאוד שהוא יעשה קרוב להוצאת הדג מהמים. בשיטה הזאת יש שני סוגים של מיון: המיון הראשוני נעשה עוד בתוך המים כאשר דגים קטנים לא נתפסים ברשת, המיון השני נעשה על גבי הספינה והוא מיון ידני וכל דג שהוא קטן או לא מתאים מוחזר מיד למים. מנחם דג רק את הדגים שהוא צריך לדוג ולפי הזמנה.  

מכיוון שמי הכנרת הם המים שאנו שותים אנחנו יכולים להיות בטוחים שהדגים הגדלים במים אלו הם דגים בריאים וטובים שגדלים בתנאים טובים, בלי הורמונים ובלי אנטיביוטיקה כפי שנהוג בבריכות הדגים. בכנרת יש 27 מיני דגים המשתייכים ל 10 משפחות בינהם: אמנון, בורי, קרפיון, ודג קטן הדומה לסרדין מסוג לבנון הכנרת.

לבנון הכנרת מטוגן עם הרוטב של אורלי פלאי בורנשטיין
לבנון הכנרת מטוגן עם הרוטב של אורלי פלאי בורנשטיין

לימור אברבוך, חי בריא

לימור דיברה איתנו על הדגים מנקודת המבט של חי בריא:

חקלאות מקומית ⬅️בריאות הציבור⬅️רווחת בעלי החיים וחוזר חלילה

רוב האנשים היום פחות מעוניינים לדעת מאיפה הגיע אליהם הדג לצלחת, יש המון חוסר שקיפות מאיפה הדג מגיע ומה התוקף שלו. ככל שמתרחקים מהמקור של הדיג כך אנחנו יודעים פחות על תנאי הגידול והדייג של הדגים.

ענף הדיג בעולם כולל עבדות ושליטה על מקורות דיג של מדינות עניות ע"י מדינות עשירות כמו סין במדינות אפריקה.

לדגי אושנגל יש תו תקן של חי בריא הכולל:

  1. דיג מקומי סביבתי ואחראי –  דיג סלקטיבי, אי פגיעה בדגים קטנים, הבטחת פעילות רביית הדגים, הגנה על נישות אקולוגיות ומניעת "פסולת" ציוד דיג.
  2. רווחת הדגים – תהליכי התפיסה וההמתה של הדג מהירים ויעילים כדי שהדג לא יהיה בסטרס, אסור להשתמש בדגים חיים כפיתיונות ואיסור שימוש בשיטות דייג פסיביות.
  3. תוצרת בריאה ואיכותית – הדגים גדלים בבית הגידול הטבעי שלהם, הכנרת וניזונים אך ורק ממנו, הדגים גדלים ללא אנטיביוטיקה וללא הורמונים או זרזי גדילה.
לבנון הכנרת כבוש: המנה של ורד פרן

שרון בר גיל נטורופתית והרבליסטית

שרון נתנה לנו בעיקר את הסקירה הבריאותית וההבדל בין אכילת דגים מחות גידול לעומת דגים החיים בטבע. 

גידול דגים היא התעשיה השניה בגודלה בעולם, הרוב המוחלט של הדגים הנאכלים מגיע מחוות גידול ומעט מאוד מגיע מדיג. כל הבעיות שאנחנו מכירים מעולם הבקר נכונות גם לדיג ובעצם החלבון מן הדג הוא חלבון שהוא רע לצריכה. גם את הדגים בחוות הגידול מאביסים בכופתאות עמילן על מנת שישמינו מהר ויגיעו למשקל הרצוי. 

הידעתם ש98%  מדגי הסלמון הנאכלים היום בעולם הם מחוות גידול? יש הבדל גדול בין דגי הסלמון הגדלים בטבע לעומת דגי הסלמון הגדלים בחוות גידול: בטבע הסלמונים ניזונים מדגים, צבעם ורוד טבעי, רמת כימיקלים וחומרים מזהמים הנמצאת בהם פחותה מ 10% לעומת חוות גידול ותכולת ויטמין d  גבוהה פי 4 לעומת חוות הגידול.

בנוסף, גם הים היום מאוד מזוהם ולכן גם הדגים הגדלים בים הם מאוד מזוהמים לעומת הדגים שפעם חיו בים. מחקרים מראים שעם ההתחממות הגלובלית הים נעשה עוד יותר מזוהם. דוח אירופי בדק ומצא שמקור החשיפה לכימיקלים מזהמים בתזונה הוא בעיקר בחלבון מן החי ובעיקר דגים.

המלצות של שרון לצריכה בריאה ונכונה:
לא לקנות דגים קפואים

עדיף תמיד לקנות את הדג חי ואז להקפיא אותו בבבית

אם אפשר אז להעדיף רכישה של דגים עם תקן חי ביריא.

סיר הקציצות של אילת ונציה
סיר הקציצות של אילת ונציה

דר אורן סונין, אקולוג ימי, מנהל תחום דיג במשרד החקלאות

 דר סונין הוא מנהל את ממשק הדיג ומטרתו להנגיש את דגי הכנרת לאנשים בארץ כבר מעל לשלושה עשורים.

הדגים הם משאב מתחדש ולכן אפשר לנהל אותו, היום מתייחסים לא רק לדגים אלא לכל המערכת האקולוגית שבהם הדגים חיים, בעבודתו הוא מנהל מעקב צמוד, אוסף מידע ובודק מגמות שונות לגבי הדגים. בנוסף, אורן הסביר לנו על חשיבות הדיג של דגי לבנון הכנרת והקשר שלה לאיכות המים, סוגים שונים של דיג וסוגי הדגים הגדלים במי הכנרת.

כריך הדייגים של שלומי שושן
כריך הדייגים של שלומי שושן

אילת עזרא, אושנגל

ההרצאה האחרונה היתה של אילת עזרא, יזמית אשר הקימה את המפעל: אושנגל. מוצר הדגל של המפעל הוא הסרדין: לבנון הכנרת. המפעל בעצם הוקם על מנת למנוע את הזריקה של הדגים לפח לאחר הדיג שלהם. אילת רוצה שיתנו לדג הזה את הכבוד המגיע לו, שאנשים יכירו אותו ויקנו אותו ויהנו ממנו (אני מודה שאני ממש נהננתי ממנו: ניתן לאכול אותו מטוגן כמו שאוכלים ברבוניות מטוגנות או סרדינים מטוגנים, אני מצאתי את עצמי כל הזמן נמשכת לעמדת הטיגון על מנת לאכול איזה לבנון הכנרת מטוגן, חבל שלא היה לי איולי צ'יפוטלה לתבול בו את הדג). במפעל מוכרים את הדג כאשר הוא נקי ובמצב קפוא. חשוב עוד לדעת שיש לדגים האלה תעודת כשרות. אושנגל גם משווקים את שאר הדגים שדגים בכנרת.

בורי מטוגן
בורי מטוגן

כמה עובדות על דגים ודיג בכנרת:

  • קצב הגדילה של דג הגדל בכנרת, הסביבתו הטבעית הרבה יותר איטי ויכול לקחת גם מספר שנים עד שיגיע לגודל המתאים לדוג אותו. 
  • בעונת ההטלה, הדיג מתבצע רק עד עומק של 10 מטר
  • קשה להרבות בורי בשבי
  • הכנרת היא אגם מים מתוקים היחידי בעולם שנמצא מתחת לפני הקרקע ויש בו מים טריים.
גם הרבה מנות צמחוניות הכנו
גם הרבה מנות צמחוניות הכנו

לבנון הכנרת

דג קטן הדומה מאוד לסרדין, הוא גדל אך ורק בכנרת, אי אפשר לגדלו אפילו באקווריום. הדג הזה הוא אחד הדגים החשובים לאיכות המים של הכנרת. בעבר, היו מעבירים את הדגים למפעלים המכינים מהם סרדינים, עם ביטול המכסים על  יבוא הדגים הפסיקו המפעלים לרכוש את הדגים. במשך תקופה מסוימת היו דגים אותם ופשוט זורקים אותם היום חברת אושנגל החלה למכור אותם נקיים וקפואים לצרכן.

מעוניינים לרכוש את הדגים הבריאים של אושנגל? באתר של חי בריא ניתן למצוא את המקום הקרוב אליכם או ישירות דרכם במידה ואתם נמצאים באזור החלוקה שלהם.

כל המנות הנפלאות שבושלו באותו היום (ואתם רואים רק חלק קטן מאוד) הוכנו בעזרת התרומה נפלאה של: אושנגל, חי בריא, משק רגב, משק חביביאן, שום ישראלי, פסטה טריה, התבלינים של אילת, מושבוצ, תיירות עין גב וכמובן שמני הזית המופלאים של ריש לקיש. על כל הארגון של היום הזה מבחינה קולינרית היתה אחראית מיקה הסגולה.

לבנון הכנרת מטוגן
לבנון הכנרת מטוגן

אז מה נכין היום?

אז אחרי יום כזה עמוס בתוכן גם יצאנו החוצה לעמדות הבישול שחיכו לנו והתחלנו לבשל מנות נפלאות עם הדגים הטעימים שמנחם דג לנו. אני תכננתי להכין סביצ'ה מקסיקני על טוסטדה שלא הפסקתי לאכול בחופשה שלי במקסיקו, אבל בסוף החלטתי לעבוד עם ורד פרן, חברתי, וביחד הכנו מנה משגעת של סרדינים כבושים. במקסיקו מכינים את הסביצ'ה בצורה קצת שונה, יש בו הרבה לימון ופלפל ירוק חריף וממש טעים לאכול אותו על טוסטדה שזו בעצם טורטיה מקמח תירס מטוגנת או אפויה בתנור. במקסיקו משתמשים הרבה בדג אמנון להכנת הסביצ'ה הזה, אני הפעם הכנתו אותו עם מוסר ים אבל בהחלט מתכוונת בקרוב להכין אותו עם אמנון טרי מהכנרת.

סביצ'ה מקסיקני
סביצ'ה מקסיקני

סביצ'ה מקסיקני

דג לבן מפולט ללא עור

2 עגבניות חתוכות קטן

1 בצל סגול קצוץ

1 פלפל ירוק חריף או חלפיניו קצוץ

צרור כוסברה קצוצה

¾ כוס מיץ לימון טרי

טורטיות מקמח תירס מטוגנות בשמן או אפויות בתנור

מלח ופלפל שחור גרוס 

פרוסות אבוקדו

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הדג המפולט לקוביות קטנות
  2. שופכים על הדג את מיץ הלימון ומערבבים היטב
  3. מוסיפים את העגבניות, בצל, פלפל חריף וכוסברה ומערבבים היטב
  4. מתבלים במלח ופלפל שחור לפי הטעם
  5. עורמים מעט מהסביצ'ה על טוסטדה
  6. מעטרים בפרוסות אבוקדו
סביצ'ה מקסיקני על טוסטדה

הכנתם את הסביצ'ה? מוזמנים לשתף עם כולם בקבוצה הלטינית שלנו בפייסבוק או לתייג אותי באינסטגרם.  זה ישמח אותי מאוד.

מחפשים עוד מתכוני סביצ'ה מעניינים? נסו את:

סביצ'ה קלאסי

סביצ'ה עם רימונים

סדנאות בישול דרום אמריקאי

עשיתי לכם חשק ללמוד עוד על המטבח הדרום אמריקאי? אני מזמינה אתכם להצטרף לאחת מהסדנאות שלי, כל הפרטים פה

סיור בציפורי

הצטרפו אלי לסיור בציפורי, כל הפרטים פה

לא רוצים לפספס מתכון חדש? הרשמו עכשיו לקבלת המתכון ישירות למייל שלכם

Comments

comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא רוצים לפספס מתכון חדש? הרשמו עכשיו לקבלת המתכון ישירות למייל שלכם

לוגו

רוצים לקבל את המתכון הבא ישירות למייל שלכם?

× אשמח לשמוע ממך בוואטסאפ