חג החנוכה נקרא גם חג האור והוא אחד החגים האהובים עלי. היום פחות בגלל הסופגניות (אולי אני אוכלת סופגניה אחת כל החג) אלא יותר בגלל האווירה, השירים וזכרונות הילדות. בתור ילדה מאוד אהבתי את חג החנוכה, הזכרונות שלי מהחג הם בעיקר של ימים קרים וגשומים כשתנור הגז בבית הורי היה דולק ואנחנו האחים היינו עושים תורות מי יושב עליו. השולחן בפינת האוכל היה לובש שמיכה ומתחתיו היו נחות להן הסופגניות שאמא שלי היתה מכינה לנו. זכורה לי היטב שנה אחת שבה אבי חזר מהעבודה ומבלי לחשוב הרבה קיפל את השמיכות שבהן נחו הסופגניות והניח אותן בצד, באותו היום אכלנו סופגניות קצת עקומות. באותם ימים הסופגניות היו פשוטות והוגשו עם ריבת תות והן היו הכי טעימות שיש. כמובן שבאותם ימים אף אחד לא חלם להגיש סופגניות אפויות!
בימים שאמא שלי התעייפה מלהכין סופגניות עם שמרים היינו אוכלים סופגניות אשל ומנסים לנחש לאיזה ברבאבא יצאה הסופגניה (זוכרים את הסדרה?). לביבות אני לא זוכרת שאכלנו הרבה (אמא שאוהבת בעיקר מתוק, נראה לי שזו הסיבה). יש משהו מאוד משפחתי בחג הזה עבורי, אולי אפילו יותר מחגים אחרים מכיוון שבחג הזה היינו מבלים בעיקר המשפחה המצומצמת (החג ארוך כך שרוב הימים היינו מדליקים נרות חנוכה לבד ולעיתים עם המשפחה המורחבת) היינו מדליקים נרות, שרים קצת, אוכלים סופגניות, יושבים ליד התנור החם ושותים תה עם נענע. היה משהו מאוד כיף בפשטות ובחמימות הזאת.
חנוכה בשליחות
אחד הדברים החשובים שלמדתי בחיים הוא למצוא את האור בכל סיטואציה שאני נמצאת בה. אז בתקופה שגרנו בצ׳ילה היתה לנו חבורה מופלאה של חברים שהיוו עבורנו את האור וכל מפגש היה חגיגה של טעמים, צחוק ואחווה. היינו נוהגים לחגוג ביחד את החגים וגם את חג החנוכה נהגנו לחגוג ביחד.
כל משפחה היתה מביאה את החנוכיה שלה ואת הסביבונים שלה והיינו מדליקים נרות חנוכה ביחד, משחקים בסביבונים ושרים את שירי החג.
לפעמים היינו עושים תחרות איזה משפחה זוכרת יותר שירים. היו אלה ערבים כייפים וקסומים. כמובן שהם היו מלאים גם באוכל טעים שכולנו הכנו ואלכוהול משובח. אני בדר״כ הייתי אחראית על הסופגניות, שנה אחת הבאתי ספינג׳ ושנה אחרת הבאתי את הסופגניות הצ׳ילאניות.
בנוסף, נהגנו להזמין גם חברים ממעגלים אחרים לחגוג איתנו את החג, להדליק את נרות החנוכה ולהסביר להם קצת על המורשת של החג.
בשנה הראשונה בצ׳ילה (לפני שנפצעתי) הכנתי את כל האוכל לבדי כולל הסופגניות וזה היה אתגר לא קטן אבל נהנתי מאוד.
לאחר הפציעה הכרתי את איבי המקסימה שיש לה קייטרינג מעולה והיא כבר הכינה עבורי את כל האוכל (למרות שלפעמים הייתי מתעקשת להכין את הקינוחים). אלו היו ערבים מהנים מאוד, היה כיף לראות אנשים ממדינות שונות מקשיבים ולומדים להכיר אותנו עוד קצת, טועמים את המאכלים שלנו, נהנים ולפעמים אפילו מבקשים את המתכונים.
גם את המתכון הזה לקחתי מהבלוג המצוין הזה ״en mi cocina hoy" והפעם מדובר בסופגניות אפויות. ברור שבצ׳ילה לא קראו להם סופגניות, אבל הן בהחלט סופגניות. ממולאות בקרם וניל טעים ובמקום הצורה העגולה הרגילה, מכדררים אותם לצורה אובלית וכמובן שהשם שלהם יוצא דופן (איך לא?) הסופגניות הפעם נקראות ארנבות (Conejos).
סופגניות אפויות כ – 12 יחידות
1 כוס חלב חם
4 כוסות קמח לבן
2 כפיות שמרים יבשים
4 כפות סוכר
100 גרם חמאה רכה
2 ביצים
קורט מלח
1 ביצה טרופה עם כף מים
1 כוס חלב
1 שמנת מתוקה
1 שקית אינסטנט פודינג
אופן ההכנה:
- לערבב בקערה קטנה את החלב עם הסוכר והשמרים ולהניח בצד ל 10 דקות, זה אמור לבעבע ולתפוח קצת.
- להכניס חמאה רכה לקערה של המיקסר עם וו גיטרה ולערבב כחמש דקות עד שהחמאה נעשית קרמית, להוסיף את הביצים ולהמשיך לערבב עד שהביצים נבלעות בחמאה. להוריד את מהירות המיקסר ולהוסיף את הקמח, המלח ותערובת השמרים ולערבב עד שנוצר בצק דביק שנפרד מהדפנות והתחתית של הקערה. לכדרר את הבצק לצורת כדור והניח להתפחה מכוסה במגבת כשעה וחצי או עד שמכפיל את נפחו.
- לקמח משטח עבודה וללוש מעט את הבצק, לחלק אותו ל – 12 חלקים שווים לעצב לצורה אובלית (מכדררים אותם לצורת כדור על השיש ואח״כ יוצרים את הצורה האובלית) ולהניח על תבנית מכוסה בנייר אפיה.
- לכסות שוב במגבת ולהתפיח כשעה או עד שמכפיל את נפחו במקום חמים. לחמם תנור ל – 180 מעלות. כאשר הסופגניות תפחו למרוח אותם בביצה ולהכניס לתנור ל 25 דקות או עד שהן מזהיבות.
- לתת להן להתקרר לגמרי ובינתיים מכינים את המילוי. בקערה של מיקסר מכניסים את החלב, השמנת ואינסטנט פודינג וניל ומקציפים עד שנוצר קרם סמיך (כחמש דקות). לחתוך את הסופגניות עד כמחצית הסופגניה ולהכניס את הקרם. לפזר אבקת סוכר ולהגיש.
אם הכנתם את הסופגניות האפויות או שיש לכם שאלה או הערה אשמח לשמוע עליה בתגובות כאן למטה ↓
מחפשים עוד מתכוני לחנוכה? נסו את:
תמיד כיף לשתות מרק חם לפני הסופגניות, כדי לכם לנסות את:
סדנאות בישול דרום אמריקאי
עשיתי לכם חשק ללמוד עוד על המטבח הדרום אמריקאי? אני מזמינה אתכם להצטרף לאחת מהסדנאות שלי, כל הפרטים פה
נראה מעולה, אני זוכרת שכשחיינו בחו"ל הרבה יותר הקפדנו עם החגים – כך הרגשנו קרובים למה שקורה בארץ.
פוסט יפה ושמח – תמונות מקסימות.
תודה רבה עידית, בהחלט שמים יותר דגש על חגים כשגרים בחו״ל ובעיקר כשיש ילדים קטנים. חג שמח
זכרונות נעימים והתמונות מקסימות. כבר פיספסתי את חנוכה השנה אבל אשמור לי את המתכון לשנה הבאה. נראה פשוט להכנה ובלי טיגון שזה בכלל מעולה. חג שמח!
תודה רבה מיכאלה. בהחלט מומלץ לשנה הבאה, גם אני לא כל כך אוהבת לטגן ומנסה להימנע מזה. מקווה שהיה לך חג שמח.
זה נראה כל כך טוב! זה מזכיר פחזניות, לא?
תודה רבה חן. פחזניות הן יותר אווריריות. המילוי דומה למילוי של פחזניות.
הצלחת להעביר את אוירת החג והתמונות מקסימות (שלא לדבר על המתכון )- מאוד הזכיר לי את התקופה שגרנו בחו"ל ואיך יש דגש על דברים אחרים כשלא גרים כאן.
תודה רבה נורית. שמחתי לשמוע שהצלחתי להעביר את אוירת החג. ובהחלט הפוקוס משתנה כשגרים בחול וטוב שכך:)
נראה מעולה, מתבאסת שראיתי אחרי שהחג נגמר. שומרת לשנה הבאה…
תודה עדי, מקווה שהיה לך חג שמח וטעים
נראה ונקרא טעים!
תודה רבה חגית
נראה לי שהחיים בחו"ל במסגרת תפקיד שמצופה ממך, בין שאר הדברים, גם לארח עשו לך רק טוב והוציאו ממך רעיונות טובים כמו הסופגניות מעוררות החשק האלה
תודה אסנת יקרה, באמת נהניתי מהחלק הזה של התפקיד.