אחד הדברים הראשונים והבסיסיים שלומדים אחרי שנוחתים בצ׳ילה בהנחה שלמדתם כמה מילים בסיסיות בספרדית כמו: Hola, Me llamo Vicky, Mucho gusto conocerte (בתרגום חופשי: שלום, קוראים לי ויקי ונעים להכיר אותך), הוא לשתות את הקוקטייל הלאומי שלהם וזה הפיסקו סאוור.
הפיסקו סאוור הוא לכאורה משקה מאוד תמים אך בעצם הוא מסוכן, בעיקר על בטן ריקה, מכיוון שהוא מאוד טעים ומתוק אך יש בו גם כמות נכבדת של אלכוהול. אני זוכרת את הפעם הראשונה שהבנתי שצריך לאכול משהו לפני ששותים פיסקו סאוור, חגגנו יום הולדת 13 למתבגר במסעדה ארגנטינאית וכרגיל פה במסעדות, עוד לפני שלוקחים את ההזמנה לאוכל לוקחים את הזמנת המשקאות. הזמנתי פיסקו סאוור פרואני (מסתבר שיש בו יותר אחוזי אלכוהול) שתיתי לי להנאתי מהמשקה איזה חצי כוס לא אכלתי הרבה מהלחם והחמאה (כי אז עדיין השתדלתי לשמור על הגזרה) ואז התחלתי להרגיש שהראש קצת מסתובב לי. אני ממש זוכרת שהחזקתי את השולחן כדי לייצב את הראש (זה לא עזר) והתחלתי לצחקק כמו נערה מתבגרת, שזה דווקא די חמוד. בכל אופן, למתבגר שלי היה קצת מוזר לראות את אמא שלו במצב כזה וכמו מבוגר אחראי אמיתי הזיז לי את הכוס ולא נתן לי לשתות יותר. אח״כ האוכל הגיע, השומן שבבשר איזן לי את רמת האלכוהול בדם והארוחה הסתיימה בשלום.
היום ממרומי הותק שיש לי עם פיסקו סאוור אני בדרך כלל יותר זהירה ומשתדלת לא להגיע מאוד רעבה לאירועים.
אז מה זה בעצם פיסקו?
פיסקו הוא סוג של ברנדי העשוי מסוגים מסוימים בלבד של ענבים, הקליפות של הענבים מותססות ומזוקקות למשקה אלכוהולי חזק (ממוצע של 35% אלכוהול ). לעיתים הפיסקו יהיה שקוף ולעיתים בגוון מעט ענברי.
הקרב על הפיסקו
את הפיסקו מייצרים רק בשתי מדינות: צ׳ילה ופרו, וכמובן שיש ביניהן ויכוח שנמשך כבר המון שנים לגבי מקור המשקה, כל מדינה תובעת לעצמה בעלות על הפיסקו והקרב הוא קרב מכוער מלא השמצות על טיב הפיסקו והמקור שלו (ככה זה כשאין על מה לריב עם השכנים). הפרואנים טוענים שהפיסקו הומצא אצלהם מכיוון שיש עיירת נמל בפרו שנקראת פיסקו ואילו הצ׳ילאנים טוענים שהמילה פיסקו היא מילה מוכרת בשפת האינקה שפירושה ציפור. בנוסף, יש מילה בצ׳ילאנית עתיקה שנקראת pishku ופירושה ״משהו שבושל בסיר״.
הפיסקו יוצר לראשונה במאה ה- 16 ע״י הספרדים, שהביאו איתם גפנים לדרום אמריקה כדי לייצר יין וניסו גם לייצר את הגראפה שלהם שנקראת ״ארוחו״. ההבדל בין הארוחו לפיסקו הוא שהפיסקו עשוי מהיין עצמו ולא משאריות תהליך התסיסה וזה מעניק לו טעמים עדינים וארומות שקרובות לברנדי.
מה מכינים מפיסקו?
מפיסקו אפשר להכין סוגים שונים של משקאות הפופלרי מבינהם הוא כמובן הפיסקו סאוור שמכינים אותו מפיסקו, לימון, סוכר וקרח (המתכון בסוף הפוסט), קוקטיילים נפוצים נוספים הם המנגו סאוור, שזה בעצם פיסקו סאור עם מנגו במקום עם לימון, פיסקולה שמכינים מפיסקו מעורבב עם קולה וזה המשקה האהוב על הצעירים הצ׳ילאנים, פיסקו מעורבב עם ג׳ינג׳ר איל לימון וקרח ויש גם פיסקו נקי כמובן.
הצ׳יליאנים מגישים את הפיסקו בכוס גבוהה וארוכה ואילו הפרואנים מגישים את הפיסקו בכוס נמוכה. כמו כן, אפשר לקבל את הפיסקו בשני גדלים הגודל הקטן נקרא: capel או קפלה והגדול נקרא catedral, קתדרלה. מדינה קתולית כבר אמרנו?
בכל ארוע או קוקטייל שאנחנו משתתפים בו קודם כל מגישים פיסקו סאוור בכוס ארוכה ואלגנטית (כמו שמפניה), היין מגיע רק בשלב האוכל כשיושבים מסביב לשולחן.
הבנתי שהתחילו לייבא פיסקו לארץ אז אם במקרה נתקלתם בבקבוק פיסקו ואתם רוצים לטעום משהו חדש וטעים הנה המתכון לפיסקו סאוור, מבטיחה לכם שלא תתאכזבו.
פיסקו סאוור
30 מ״ל מי סוכר (אפשר גם אבקת סוכר או אפילו סוכר רגיל)
30 מ״ל מיץ לימון טרי (פה משתמשים בלימון שנקרא פיקה שהוא קצת יותר מר מהלימון הרגיל ויותר דומה ללימון ליים)
90 מ״ל פיסקו
קרח
אופן ההכנה:
מערבבים הכל בבלנדר ושותים.
לחיים!!!
- בגרסא הפרואנית מוסיפים לבלנדר גם חלבון ביצה, מה שנותן למשקה שכבת קצף משמחת וטעימה. מומלץ בחום, רק אל תגלו לצ'יליאנים שאמרתי שהפיסקו של השכנים טעים יותר…
קצת אחרת…
אם לא מצאתם פיסקו בסופר הקרוב לביתכם המורה שלי לספרדית ממליצה על שרדונה סאוור: פשוט החליפו את הפיסקו ביין שרדונה, זה יוצא מאוד טעים וקליל, קוקטייל מנצח לערבי הקיץ החמימים של ישראל ואפשר אפילו לשתות אותו מבלי לחשוש להשתכר מהר 🙂
מחפשים עוד משקאות אלכוהוליים? נסו את:
סדנאות בישול דרום אמריקאי
עשיתי לכם חשק ללמוד עוד על המטבח הדרום אמריקאי? אני מזמינה אתכם להצטרף לאחת מהסדנאות שלי, כל הפרטים פה