פיינה

פיינה

לפני שבוע יצאתי סוף סוף לסיור בואדי ניסנס, למה סוף סוף? מכיוון שנראה לי שזה המקום הכי מתויר היום בחיפה וחיכיתי להזדמנות טובה לצאת ולסייר שם. את הסיור העבירה נעמה סובול מתרבות אכילה וביחד עם עוד שלוש חברות בלוגריות: נועה, מירב וטלי העברנו חצי יום נהדר יחד. הכרנו את כל המקומות הכי שווים בואדי כמו הקפה הכי טעים, פלאפל הזקנים המקורי, תבלינים ועוד…

הסיור שלנו מתחיל בסקירה כללית על ואדי ניסנס או בשמו העברי ואדי הנמיות. ואדי ניסנס הוקם בסוף המאה ה – 19 כשכונת פועלים ומרבית התושבים שלה היו ערבים נוצרים. במלחמת העצמאות כ – 90% מהבתים בואדי ננטשו ע"י תושביהם ותהליך ההתפתחות של השכונה נעצר. בהמשך השתנתה האוכלוסיה בואדי וכיום מרבית התושבים מוסלמים. בשנת 1993 החל הפסטיבל החג של החגים ומשנה לשנה הוא נעשה יותר פופולרי ואלפי אנשים פוקדים אותו. הפסטיבל מסמל את דו הקיום הקיים בעיר חיפה ואת הרב תרבותיות המאפיינת העיר חיפה בכלל ואת ואדי ניסנס בפרט.

תחנה ראשונה - פלאפל ג'ורג'

ג'ורג' פתח את הפלאפל שלו ב 1957, פלאפל הזקנים המקורי. בשנת 1986 הוא קיבל הצעת עבודה ועבר להתגורר בארה"ב, הוא מכר את הפלאפליה שלו אבל לא את המתכון לפלאפל. לאחר כמה שנים הוא חזר ארצה ופתח את פלאפל ג'ורג'. מה כל כך  מיוחד בפלאפל של ג'ורג'? הפלאפל שלו הוא שילוב של שני אסכולות במטבח הערבי: אסכולה לבנונית ירוקה עם הרבה עשבי תיבול והאסכולה המצרית המכילה המון כמון והקציצה יוצאת כהה. קציצות הפלאפל של ג'ורג' הן טעימות להפליא, לא יכולתי להפסיק לנשנש אותן. תוספת מאוד נחמדה שאפשר למצוא אצל ג'ורג' הן הרטבים המיוחדים שלו שאפשר להוסיף לפלאפל.

פלאפל ג'ורג', יוחנן הקדוש 26, חיפה

תחנה שניה - מיזם סבתוש

בהמשך הרחוב פגשנו את סנא וסוהא, שתי אחיות, מרוקנות קישואים ומתכוננות לסופ"ש הקרב שבו הן מוכרות מהחנות הקטנה שלהן מטעמים: עלי גפן ממולאים (גם בשרי וגם טבעוני, את הגרסה הטבעונית הן ממלאות עם אורז ובהרט, אני חייבת לנסות את זה בקרוב), מלפופים (עלי כרוב ממולאים), מקלובות, מג'דרה ועוד הרבה מאכלים טעימים. את כל האוכל הן מבשלות בחנות הקטנה שלהן על פתיליות ובסופ"ש אנשים קונים מהן אוכל ולוקחים הביתה.

מיזם סבתוש, יוחנן הקדוש 30-32 חיפה.

   

תחנה שלישית - אלבית ביתק

במרחק צעדים ספורים פגשנו את פאטמה היפה ביחד עם אמה וביתה בחנות הקטנה שלה הנמצאת בקדמת הבית שבו היא מתגוררת. פאטמה, במקור מהכפר פורידיס, פתחה את המקום לפני שלוש שנים בעידודו של בעלה שאהב מאוד את האוכל שלה וידע שהיא רוצה שיהיה לה מקום משל עצמה שבו היא תוכל למכור את האוכל שלה. אצל פאטמה אכלתי את הפטאייר הכי טעים שאכלתי מעודי, כמובן שביקשתי את המתכון אבל זה כמו לבקש מאמא שלי מתכון, הכל לפי העין… כמו כן אכלנו עלי גפן דקיקים וטעימים, רוגלך קטן ממולא בגבינת גיבנה והבצק משובץ בזעתר טרי וכמובן קטאייף עמוס באגוזים טבול בסירופ משגע. המקום של פאטמה נקרא אלבית ביתק – הבית ביתך ואכן הרגשנו כמו בבית אצל פאטמה.

אלבית ביתק, יוחנן הקדוש 34 חיפה

תחנה רביעית - דוכן התבלינים של זיאד הבדואי

בסמטה קטנה לא הרחק מפאטמה פגשנו את זיאד המוכר תבלינים שונים וטעימים, שמן זית, זעתר שהוא מכין ועוד. ראינו שם גם תבלינים כמו פיגם המתייבש על הענף. 

דוכן התבלינים של זיאד – בסמטה המחברת בין רחוב יוחנן הקדוש לרחוב הוואדי

תחנה חמישית - קפה חיפה

כחובבת קפה לא קטנה בשבילי החנות של מוסטפא היתה אחת מההיילייטס של הסיור. אני כל כך אוהבת את הריח של הקפה הנטחן במקום. מוסטפא פתח את החנות שלו ב 1982, הוא מכין בעצמו את תערובות הקפה שלו וטוחן אותן במקום, אפשר לרכוש אצל מוסטפא קפה עם הל וקפה בלי הל, טחון לשחור או טחון למקינטה, אספרסו, פילטר ועוד. אפשר לקנות רק פולים לאלה שטוחנים בבית. כל תערובת קפה שמוסטפא מכין מורכבת מ 4 – 10 סוגים שונים של פולי קפה. בנוסף הוא מוכר גם טחינה טעימה, שמן זית שהוא מכין, דבש חרובים (הוא סיפר לנו על כל הסגולות הרפואיות של דבש החרובים), חלבה ממותקת בעמילוז (מיץ בטטה) וגולת הכותרת: ממתק בשם גן עדן המורכב מחרובים, תמרים, שקדים, פיסטוקים, אגוזים ועטוף בפיסטוק טחון ללא תוספת סוכר כמובן. 

קפה חיפה – הואדי 21, חיפה

תחנה שישית - חומוס אלשאם

את החומוסיה הקטנה והטעימה הזאת הקים סטפן, תושב הואדי חצי ערבי נוצרי וחצי שוויצרי, לפני כשלוש שנים. סטפן למד טבחות שלב 4 ואל המטבח הערבי הוא הוסיף טאץ מודרני וזה כל כך טעים! מנת הדגל של סטפן נקראת פאטה חומוס, זהו מאכל מאוד נפוץ במרחב השאמי (לבנון, סוריה וישראל), המנה מורכבת מגרגירי חומוס מבושלים, טחינה, יוגורט עיזים, סלט ירקות, בצל מקורמל ובמקום קרעי פיתה מטוגנת סטפן מכין קרוטונים ועל כל הטוב הזה הוא יוצק חמאה מזוקקת (סמנה), זה כל כך טעים אתם לא מתארים לעצמכם כמה. חוץ מזה סטפן גם הגיש לנו פאטה קישואים, פול, חומוס משאושה ולימונדה עם מי ורדים.     

חומוס אלשאם, הוואדי 21 חיפה

תחנה שביעית - אטליז אבו שקארה

 אל התחנה האחרונה הגענו כבר ממש שבעות ומרואן שחיכה לנו ממש התבאס שלא רצינו לטעום כלום אבל אם יש מקום בואדי שסימנתי לעצמי לחזור אליו עם הקרניבורים הפרטיים שלי הרי זה אטליז אבו שקארה מכיוון שלא מדובר באיטליז רגיל, האיטליז קיים כבר מעל 30 שנה ולפנמי כשנה הוא עבר שיפוץ וה וא נמראה כמו מעדניה משובחת של נקניקים ובשרים. אפשר לשבת במקום ולאכול על הבר פלטות של בשרים וגם אפשר לקנות סנדוויצ'ים סופר מושקעים.

אטליז אבו שקארה, ח'ורי 38 חיפה



לסיכום:

היה זה בוקר עמוס בחוויות וטעמים, בין תחנה אחת לשניה עברנו גם בעוד מקומות מעניינים ושמענו הרבה סיפורים על הואדי ועל אנשיו. היה סיור מרתק וטעים מאוד!

כמה מילים על נעמה ועל הסיורים שהיא מעבירה. נעמה היא בעלת הבלוג "תרבות אכילה" וכבר יותר משבע שנים שהיא כותבת על סצנת הקולינריה והתרבות בחיפה. אין מסעדה או דוכן שהיא לא מכירה בעיר והיא מלאת סיפורים על חיפה ואנשיה. לפני כשנה סיירתי עם נעמה גם בעיר התחתית של חיפה, סיור מרתק הכולל קולינריה ותרבות יחדיו. בנוסף, נעמה גם מעבירה סיור בשוק תלפיות המתחדש בהדר. 

פיינה

פיינה
פיינה

על המתכון הזה שמעתי כבר מזמן ממרי, אמא של  חברתי ניקול, כשדיברנו על מאכלים טיפוסיים באורווגאי. כאשר התחלתי קצת לחקור על המתכון הזה גיליתי משהו ממש מעניין, בארגנטינה מניחים את הפיינה על גבי הפיצה וזה יוצר מן קראסט מעניין לפיצה. ארגנטינה ואורווגאי חולקות אותו מטבח ומרבית המתכונים הטיפוסיים זהים בשתי המדינות.

מקור הפיינה מגנובה, איטליה כאשר הגיעו המהגרים האיטלקים לארגנטינה הם הביאו איתם את המאכל הזה הנקרא באיטליה, פארינטה.

יש כמה אופציות לאכול את הפיינה:

♦ פיינה בסיסית – בלי תוספות כך שמתקבל מאפה שטוח שיכול להוות תחליף ללחם למי שלא אוכל גלוטן. אפשר גם לתבל את הפיינה רק עם מלח.

♦ פיינה ממולאת – אפשר למלא את הפיינה בכל מה שמתחשק לכם, אני הכנתי במתכון הזה פיינה ממולאת בבצל מטוגן עם פטריות ופיזרתי מעל גבינת מוצרלה

♦ פיינה עם תוספות – לקראת סוף האפיה של הפיינה אפשר לפזר עליה איזה תוספת שרוצים ולהמשיך לאפות עוד מספר דקות.

פיינה

200 גרם קמח חומוס

600 מ"ל מים

1/2 כפית מלח

1 כף שמן זית

1 כפית אורגנו מיובש (אופציונלי)

1 כפית טימין מיובש (אופציונלי)

אופן ההכנה:

  1. טורפים בקערה עמוקה את קמח החומוס, מלח, מים ושמן זית. מתקבלת בלילה מאוד נוזלית
  2. מניחים בצד לשעה
  3. מחממים תנור ל – 180 מעלות
  4. כשהתנור חם מכניסים פנימה תבנית עגולה גדולה
  5. כעבור שעה, מוציאים את התבנית בזהירות מהתנור, מוסיפים כשלוש כפות שמן על התבנית ומעל זה שופכים את בלילת הפיינה עד לגובה של סנטימטר וחצי לערך
  6. מכניסים לתנור ואופים כ – 45 דקות עד שהמאפה מזהיב מאוד

פיינה ממולאת

1 כמות בלילה לפיינה

1 בצל סגול פרוס דק

1 חבילת פטריות פרוסה

150 גרם מוצרלה מגוררת

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל – 180 מעלות
  2. מכניסים תבנית עגולה לתוך התנור
  3. מחממים 2 כפות שמן זית במחבת רחבה
  4. כאשר השמן חם מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שמשחים מעט
  5. מוסיפים את הפטריות ומטגנים עוד כחמש דקות
  6. מתבלים במלח ופלפל שחור
  7. מקררים
  8. מוציאים את התבנית בזהירות מהתנור
  9. מוסיפים כשלוש כפות שמן על התבנית
  10. מעל זה שופכים מחצית מבלילת הפיינה לגובה של סנטימטר אחד בערך
  11. מכניסים לתנור ל – 20 דקות
  12. מוציאים בזהירות מהתנור
  13. מפזרים את הבצל והפטריות המטוגנות ומעל את המוצרלה המגוררת
  14. מוזגים את יתרת הפיינה ומכניסים לתנור לעוד חצי שעה בערך
  15. מוציאים מהתנור כאשר המאפה זהוב ויציב

מחפשים עוד מתכונים ללא גלוטן? נסו את:

פופוסאס

ארפה

סופאס עם פטריות

סדנאות בישול דרום אמריקאי

עשיתי לכם חשק ללמוד עוד על המטבח הדרום אמריקאי? אני מזמינה אתכם להצטרף לאחת מהסדנאות שלי, כל הפרטים פה

לא רוצים לפספס מתכון חדש? הרשמו עכשיו לקבלת המתכון ישירות למייל שלכם

 

Comments

comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לא רוצים לפספס מתכון חדש? הרשמו עכשיו לקבלת המתכון ישירות למייל שלכם

לוגו

רוצים לקבל את המתכון הבא ישירות למייל שלכם?

× אשמח לשמוע ממך בוואטסאפ