בעוד כמה ימים נחגוג את חג השבועות, חג שהוא אחד החגים האהובים עלי. כל השנה אנחנו מחכים למטעמים שאמא שלי מכינה לחג. אצלי בבית החג הזה מאופיין בגבינות והרבה! אמא שלי מכינה קלסונס, מרק שושברק (בשבילי הוא תמיד יהיה מרק כובעים, מרק עם כיסונים בצורת כובעים בתוך מרק יוגורט חמצמץ מרענן עם נענע מיובשת), רביולים שונים, בלינצ'סים ממולאים ומה לא! כשדניאל נולד הוא התחנך בקיבוץ רמת השופט ואז הכרתי את חג השבועות מהזוית השניה שלו, חג הקציר, חג שהוא כולו מוקדש לחקלאות ולתוצרת החקלאית. וכן, גם זו זוית שאני מאוד אוהבת לחג, חג שעושה כבוד לפרי האדמה. היום אני מעדיפה לחגוג את החג שלי גם עם המסורת שגדלתי עליה וגם עם סלטים טעימים שמקלילים את כל ארוחת החג.
בפוסט היום אני מארחת כמה מחברותי הבלוגריות, כל אחת מהן תספר על מנה מיוחדת של גבינות שאכלה ברחבי העולם. ברור שגם אני אשתף אתכם במתכון לטיני ששיגע את כל העולם, פאו דה קייז'ו, לחמניות גבינה ללא גלוטן מהמטבח הברזילאי.
- חן דודקביץ תספר על עוגת הגבינה הניו יורקית
- ענבל כבירי תספר על העוגה שעשתה הכי הרבה רעש השנה, הלא היא עוגת הגבינה הבאסקית
- גלית ויינברג תספר על הבוגאטסה מאפה יווני מלוח עם גבינות
- מיכל בן ארי מנור תספר על עוגת גבינה פולנית סרניק
- תאיר פאר תספר על עוגת פיאדונה קורסיקאית שאותי באופן אישי מאוד מסקרנת מכיוון שיש לי שורשים קורסיקאים משני הצדדים שלי
- אני אספר על לחמניות הגבינה הברזילאיות, פאו דה קייז'ו
עוגת גבינה ניו יורקית
עוגת הגבינה שאני הכי אוהבת בניו יורק היא במסעדת המבורגרים….כן, מערבבת פה בשר עם חלב. ולא סתם מסעדת המבורגרים, כזאת שיושבת על המים בשפיץ הדרומי של מנהטן, במרינה של היאכטות של היפים והאמיצים.
שניה לפני הכל – עוגת הגבינה פה היא קלאסית- עשירה, קשיחה, קרה, דחוסה ונימוחה בפה. כמובן עם תחתית של עוגיות גרוסות ונגיעה של תותי בר. גודל המנה בהחלט סוגרת פינה, או שלוש, של סוף הארוחה.
על המקום עצמו, שהוא כמו ניו יורק – היסטורי עם סיפור מהגרים -מסעדת פי.ג׳י קלארקס היא מוסד ניו יורקי שנפתח עוד לפני שפסל החירות נבנה. ב 1868 נבנה בניין אדום הלבנים המקורי ברחוב 55 במנהטן, שבו 16 שנים אח״כ יפתח ה׳סלון׳ או המסבאה שבה תזרום הבירה, בעיקר למהגרים אירים. ב 1912 פי.ג׳י. קלארק בכבודו ובעצמו, שהחל כברמן, רוכש את המסבאה ובקומה מעליה מקים משפחה. הבר נהייה מקום ידוע גם בקרב הצווארון הכחול וגם סלבס של אמצע המאה הקודמת – פרנק סינטרה, נאט קינג קול, באדי הולי ואפילו ג׳ימי קרטר וג׳קלין קנדי. המקום גם הופיעה וצוין בכמה סרטים הוליוודים קלאסיים על ניו יורק.
כיום המותג שוכפל בכמה מקומות בניו יורק וברחבי ארצות הברית. הסניף שאני הכי אוהבת הוא זה שבשכונת באטרי פארק בדרום מערב מנהטן. במרינה במתחם ברוקפילד, 3 פסיעות מה- One World Observatory, התצפית החדשה שנבנתה במגדל במקום מגדל התאומים.
ההמלצה שלי היא לאכול המבורגר עסיסי בפי.ג׳י. קלארקס, לקנח בעוגת גבינה ניו יורקית ולטייל לאורך המים על טיילת ה Hudson River Park – אפשר לטייל צפונה לכיוון Pier 26 והמדשאות של השכונה או דרומה לכיוון מעגן המעבורת לפסל החירות וה Sea Glass Carousel.
הנה מתכון שווה לעוגת גבינה ניו יורקית.
חן דודקביץ, כותבת תוכן בתחום ה Travel, בעיקר על ניו יורק (כולל סיורים, המלצות, מסלולים ייחודיים) ובעלת האתר ׳באמאשלי, חוויות משפחה בעיר הגדולה׳ וסופרת הספר ׳שבע שעות אחורה | מדריך לאוהבי ניו יורק׳.
עוגת הגבינה הבאסקית של La Viña
כשאתם מגיעים לסן סבסטיאן שבספרד, אל תשכחו לעבור במסעדת 'לה ויניה', שנמצאת באזור העתיק של העיר. ובואו עם הרבה סבלנות, משתי סיבות חשובות. האחת, היא כי המקום כבר הרבה פחות סודי ממה שהוא היה פעם וייתכן שתאלצו להמתין בתור. השניה, היא שגם אם נדמה לכם שיש המון עוגות שמחכות רק לכם, העוגות האלה הן קצת פרינססות, כי גם הן עושות סיאסטה. הן צריכות להתקרר על המדף כמה שעות טובות לפני שיוכלו להגיש לכם אותן. וכך קרה, שכשהגעתי למקום, וכבר הגיע תורי להזמין, והיו המון עוגות יפות וריחניות – התבקשתי לחזור שוב בערב, כי העוגות צריכות לנוח. להתקרר. האמת, היה שווה לחכות. עוגה קרמית כזאת לא אכלתי בשום מקום אחר. היא פשוט נמסה בפה. העוגה הבאסקית, שנקראת גם "עוגה שרופה" נהייתה מאוד טרנדית בישראל בזמן האחרון. המסעדה הזו קיימת כבר משנת 1959… בשיטוטיי הוירטואליים אחרי הטיול מצאתי את המתכון של המסעדה כפי שמציג אותו השף שלה. תרגמתי אותו והוא מופיע בפוסט. כמובן שלא היתה לי ברירה אלא לבדוק את המתכון. הוא מצוין. באמת.
ענבל כבירי, צלמת, מדריכת צילום וכותבת על אוכל וטיולים.
גרה בכפר קטן ליד ברצלונה בשלוש השנים האחרונות.
בעלת בלוג טיולים וקבוצת הפייסבוק "ויקי וכריסטינה בברצלונה".
בוגאטסה (Bougatsa)
בוגאטסה (Bougatsa) הינה פאי/מאפה מבצק פילו/פשטידה יוונית מסורתית-כפרית, המורכבת משכבות דקות של בצק פילו ומילוי של גבינות יווניות מקומיות. אפשר למצוא בוגאטסות גם במילוי בשר או במילוי גבינות מתוק. השם "בוגאטסה" לקוח מהמילה הטורקית פוגאטה, שפירושה פאי מלא בגבינה, כי המאכל הזה מקורו בתקופה הביזנטית, כאשר קונסטנטינופול הייתה יוונית. כיוון שמהגרים טורקיים רבים התיישבו בצפון יוון, המאכל הזה הפך לפופולארי בעיקר בסלוניקי וסרס (צפונית-מזרחית לסלוניקי) אך מהר מאד התפשט לכל יוון וכיום ניתן למצוא אותו בכל יוון במאפיות מתמחות הנקראות "בוגאטסופוליה".
אני התענגתי על בוגאטסה במילוי גבינות מתוק דווקא באתונה, במקום בו אפשר לראות איך פותחים את בצק הפילו למימדים ענקיים וממלאים בעבודת יד במקום. חוויה קולינרית מהפנטת.
Platia Iroon 1, Athens 105 54 Greece Bougatsadiko Thessaloniki
מתכון להכנת בוגאטסה במילוי גבינות משובחות:
להכנת בצק הפילו:
450 גרם קמח
50 גרם מרגרינה/חמאה מומסת
220 מ"ל מים
10 גרם מלח
450 גרם מרגרינה מומסת לפתיחת הבצק על המשטח
למילוי:
80 גרם חמאה
80 גרם קמח
800 מ"ל חלב
קמצוץ אגוז מוסקט
פלפל שחור
150 גרם גבינה צהובה קשה (כמו מסוג גרוייר)
150 גרם גבינת קפלוטירי (דומה לגבינת פרמזן)
150 גרם גבינת פטה
אופן ההכנה:
- את חומרי הפילו מערבבים במיקסר במהירות גבוהה עד שמתקבל בצק אלסטי.
- עוטפים אותו בניילון נצמד ונותנים לו לנוח 20 דקות.
- אחרי 20 דקות לשים מעט, מחלקים לארבעה חלקים שווים, מכדררים לכדורים ונותנים גם להם לנוח 20 דקות.
- בינתיים מכינים את המילוי כמו בשמל. בסיר, על אש בינונית, ממיסים את החמאה, מוסיפים את הקמח ומערבבים.
- מוסיפים את החלב ומערבבים לעיסה חלקה.
- מוסיפים פלפל, אגוז מוסקט ואת שלושת הגבינות.
- מסירים מהאש ומקררים לטמפרטורת החדר.
- מרדדים כדור בצק עם מרגרינה מומסת על משטח העבודה לעלה דק.
- ממלאים עם מחצית מכמות המילוי וסוגרים כמו מעטפה.
- מרדדים כדור בצק נוסף ועוטפים את הבצק הממולא כשיכבה שנייה.
- חוזרים על הפעולה עם שני כדורי הבצק הנוספים והמחצית השנייה של המילוי.
- מורחים מרגרינה/חמאה מומסת מעל
- מכניסים לתנור שחומם מראש ל 170 מעלות למשך 35-40 דקות.
גלית ויינברג, בעלת בלוג טיולים "בלוגלית", בלוגרית טיולים עם תשוקה גדולה לגילוי מקומות חדשים על הגלובוס. בעלת המותג "מסעות נשים יוניק – בוטיק", מסעות ייחודיים, בתפירה אישית ומדוקדקת בקבוצות קטנות ליעדים שונים בעולם. גלית מעצבת פנים, אמנית ואמא במשרה מלאה. אוהבת לעשות בחירות אסתטיות נכונות, לטייל בעולם ועם המון תשוקה לחיים הטובים.
"אל תגעי זה לאורחים" - עוגת גבינה פולנית
סרניק – Sernik היא עוגת גבינה מסורתית ממוצא פולני. לסרניק יש היסטוריה ארוכה, גם בקרב הנוצרים וגם היהודים בפולין. האגדה מספרת שהמלך יאן השלישי הביא את המתכון לפולין אחרי הניצחון על הטורקים בקרב על וינה, בשנת 1683. במאה ה-19, הפולנים שהיגרו לארצות הברית לקחו את המתכון לעוגה איתם במיטלטלים וכפי הנראה זה אחד המקורות לעוגת הגבינה הניו יורקית המפורסמת.
מדובר בעוגת גבינה אפויה המבוססת על גבינה פולנית בשם twaróg, שהינה גבינה לבנה רכה, קמח, חמאה, ביצים וסוכר, יש המוסיפים לה גם פודינג וניל.
את הסרניק (סר= גבינה בפולנית. סרניק = עוגת גבינה) אכלתי פעמים אין ספור בביתה של סבתי שהייתה בשלנית ואופה בחסד (וכמובן שתמיד אכלתי מעל צלחת כדי שלא יהיו פירורים…). שנים רבות אחר כך, חזרתי וטעמתי טעם ילדות בביקור בקרקוב, עיר שמכל הערים בהן ביקרתי בפולין, הכי הזכירה לי את סבתי.
את העוגה הטעימה אכלתי בבית קפה, ברובע היהודי, שנקרא Cheder ואם השם נשמע לכם בעברית, הלוא שאתם צודקים. המבנה בו שוכן בית הקפה שימש בעבר כבית מדרש ונהרס במלחמת העולם השנייה. בשנת 2008 המבנה שופץ על ידי העמותה של 'פסטיבל התרבות היהודית' וכיום הוא מרכז לתרבות יהודית וישראלית, הכולל את בית הקפה שמציע תפריט פולני יהודי לצד מאכלים ישראלים.
כתובת: 36 Jozefa
הנה מתכון לעוגת סרניק
מיכל מנור עיתונאית ובלוגרית טיולים, בעלת המגזין "רואה עולם", אוהבת טיולים אורבניים, אמנות רחוב ועוגות גבינה.
עוגת פיאדונה קורסיקאית
האהבה הכי גדולה שלי היא עוגות גבינה אפויות, פשוטות ולא מתייפייפות. לאחרונה גיליתי עוגה לא מוכרת במיוחד, אך פשוטה ונהדרת- עוגת פיאדונה קורסיקאית. צירפתי אותה מהר לרשימת ההצלחות יחד עם עוגת גבינה באסקית. במקור, העוגה מבוססת על גבינת הברוצ'ו המקומית. גבינת הברוצ'ו מיוצרת מחלב צאן, עיזים או כבשים וזוכה למעמד גאוגרפי מוגן AOC באי קורסיקה, ממש בדומה לפרמז'ן לדוגמה. את העוגה היו מכינים בעבר באירועים מיוחדים ובחגים, אך כיום ניתן למצוא אותה בקורסיקה לכל אורך השנה.
לפיאדונה יש אדפטציה איטלקית נהדרת בה משתמשים בגבינת ריקוטה המעניקה קלילות ומרקם גרגירי נעים, כזו בדיוק הכנתי בחמש דקות עם קערה אחת, בלי הקצפות ויש לציין שהיא גם נאכלת בחמש דקות, ללא רגשות אשם.
מה צריך?
500 גרם גבינת ריקוטה
4 ביצים
גרידת לימון מלימון שלם
כפית תמצית וניל
2 כפות קמח
¾ כוס סוכר
אופן ההכנה:
- טורפים ביד גבינת ריקוטה ומוסיפים ביצים אחת, אחת וטורפים כל ביצה להטמעה.
- מוסיפים גרידת לימון, תמצית וניל, קמח וסוכר ומערבבים לאיחוד.
- מעבירים לתבנית משומנת ומכניסים לחצי שעה לתנור שחומם מראש ל- 150 מעלות. כעבור חצי שעה מעלים את טמפרטורת התנור ל- 200 מעלות לעשר דקות נוספות.
למי שחייב להעלות קצת את אחוזי השומן כדי שהמנה תיחשב לקינוח, אפשר להקציף 250 מ”ל שמנת מתוקה עם 4 כפות סוכר לקצפת יציבה ולהגיש כף קצפת על פרוסת העוגה.
תאיר פאר, חיה ונושמת טיולים בארץ ובעולם.
מתכננת טיולי משפחות וטיולי קרוואנים ובין לבין מפתחת מיזמים בעולם התיירות.
tairpeer.com
פאו דה קייז'ו
פאו דה קייז'ו (לחמניות גבינה) הוא אחד המאכלים הכי פופולריים במטבח הברזילאי. ללחמניות האלה שמור מקום של כבוד לצד הפג'ואדה והקפיריניה. בשנים האחרונות בעקבות עליית המודעות לצליאק, לחמניות הגבינה הפכו מאוד פופולריות גם מחוץ לברזיל. בברזיל אפשר לקנות אותם בכל קיוסק או דוכן של שייקים ואפילו בסטרבאקס.
היום נלמד להכין פאו דה קייז'ו, לחמניות הגבינה שמשגעות את העולם, את המתכון קיבלתי מהשף סימון. בברזיל. בברזיל משתמשים בקמח הנקרא Polvilho azedo להכנת הלחמניות. הקמח הזה דומה לקמח הטפיוקה הנמכר בארץ אבל הוא מעט יותר גס וגרגירי מקמח הטפיוקה. אני הכנתי את המתכון הנ"ל עם שני הקמחים כדי לבדוק אם יש הבדל בתוצאה הסופית של הלחמניות ואני שמחה לבשר לכם שאין הבדל למעט העובדה שהמרקם לפני האפיה מעט שונה וקמח הטפיוקה יותר דביק.
פאו דה קייז'ו (כ 30 לחמניות)
500 גרם קמח טפיוקה
1 כוס מים
1 כוס חלב
1 כפית מלח
½ כוס שמן צמחי
2 ביצים
100 גרם פרמזן מגורר
אופן ההכנה:
- לחמם תנור ל 180 מעלות
- להכניס לסיר את המים, החלב, השמן והמלח ולהביא לרתיחה
- ברגע שרתח להכניס בבת אחת את הקמח ולערבב נמרצות עם כף מעץ במשך שתי דקות
- להוריד מהאש
- להכניס את התערובת לתוך מיקסר עם וו גיטרה ולהמשיך לערבב את הבצק עד שמתקרר מעט
- להוסיף את הגבינה ולהמשיך לערבב
- להוסיף את הביצים אחת אחת עד שנבלעות בבצק.
- להניח נייר אפייה על תבנית
- לשמן את הידיים ולקרוץ כדורים מהבצק בגודל של כדור של פינג פונג
- להכניס לתנור ולאפות כ -35 דקות
את הלחמניות האלה אוכלים בעודן חמות. אם התקררו, אפשר לחמם אותם שוב בתנור חם או במיקרוגל.
אם לא רוצים לאפות הכל אפשר להקפיא את הלחמניות לפני האפיה, אין צורך להפשיר לפני האפייה.
מחפשים עוד מתכונים לשבועות? הכנתי לכם עמוד שלם עם כל המתכונים הלטיניים לחג:
סדנאות בישול דרום אמריקאי
עשיתי לכם חשק ללמוד עוד על המטבח הדרום אמריקאי? אני מזמינה אתכם להצטרף לאחת מהסדנאות שלי, כל הפרטים פה
כמה חשק יש לי כעת לאיזו עוגת גבינה טובה…שפע מתכונים טעימים, יש מצב שאפילו אאפה אחת לכבוד החג!
פוסט מקסים 🙂
חחח, כנראה ממש הצליח לי, חג שמח מיכל
כל כך הרבה עוגות גבינה! איך אפשר לבחור?
באמת בחירה קשה ובכל זאת?
היי
האם אפשר להוסיף אוכמניות לבלילה של עוגת פיאדונה
נראה לי שאפשר, לא ניסיתי עם אוכמניות